Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΓΟΡΑ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ, ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2010 ΟΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΒΟΥΤΗΧΤΕΣ!


Την πενία (πωλήσεων) φιλοτιμία ποιούντες, οι έμποροι και κατασκευαστές φουσκωτών σκαφών εμφανίζουν μία περίεργη «αισιοδοξία», παρ’ ότι η αγορά είναι πιό νεκρή κι από ιχθύ που έχει ξεχαστεί στο ψυγείο αλιευτικού για μιά εβδομάδα. Προφανώς, δεν πιστεύουν ότι μπορεί να τους συμβεί κάτι χειρότερο, ενώ όντως σημειώνεται κάποιο ενδιαφέρον (τηλέφωνα και επισκέψεις αλλά όχι πωλήσεις), παρά την τρομερή και απίστευτη επίθεση εναντίον των σκαφών αναψυχής που έχει εξαπολύσει η Κυβέρνηση και οι Υπηρεσίες της: Τα πρωτοσέλιδα για κατασχέσεις και δεσμεύσεις σκαφών δίνουν και παίρνουν, δημιουργώντας οπωσδήποτε «αρνητικό κλίμα» στην αγορά. «Θύμα» της κατάστασης έπεσε και η πρόσφατη πλωτή έκθεση Exclusive Yachting (αν και με τέτοια ύφεση δεν θα μπορούσε να πάει και καλά), την οποία για «γνωστούς-άγνωστους» λόγους τσάκισε κι ένα άρθρο της εφημερίδας «ΤΟ ΘΕΜΑ», που αποθάρρυνε και όσους σκέφτονταν να την επισκεφθούν.

  Η ασχετοσύνη, εν τω μεταξύ, που επικρατεί στον δημοσιογραφικό (τηλεοπτικό) χώρο επιδεινώνει την κατάσταση, καθώς ξεφύτρωσε εκ νέου το θέμα των εισπράξεων από τα τεκμήρια που ισχύουν για τα εισοδήματα του 2010 (και θα πληρωθούν το 2011), εν όψει της κατάθεσης του Προϋπολογισμού. Είς «ειδικός βλαξ» στην κρατική τηλεόραση (που θυμίζει πλέον μέρες ΥΕΝΕΔ!), ερωτηθείς ποιά σκάφη εννοεί ως παράνομα, «κρυφά», εγκληματικά, παταξίδικα, κτλ., απάντησε: «Όλα, από... φουσκωτά και πάνω»! Επιμένει η ερωτούσα: «Και από τα τρία μέτρα;» - «Ναι, και από τα τρία μέτρα», απαντά ο θαλασσινός πρασινοκοραλλίς παπαγάλος!

  Επειδή δεν είναι καθόλου ευχάριστο ούτε και αποτελεσματικό το να κατρακυλάμε στα πολιτικά, προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε ανεξήγητες (και ΑΣΧΕΤΕΣ) πρακτικές και αποφάσεις, θα ευχηθούμε απλώς να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό εμπορικό αποτέλεσμα από την την φθινοπωρινή αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, το οποίο θα μπορέσει να κρατήσει τον κλάδο ζωντανό μέχρι την άνοιξη του 2011 (και βλέπουμε). Διαφορετικά, η Ελληνική παραγωγή θα αφανιστεί, και από το 2013 και μετά θα υπάρχουν στην αγορά μόνο τα σκάφη των... «δανειστών μας»!

2 σχόλια: