Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

AΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ-ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ Νο 81 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ.



ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ: ΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ,  Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ “ΦΑΣΜΑΤΟΣ”,  Ο JAMES BOND ΤΟΥ IAN FLEMMING,  ΟΙ “ΤΑΛΙΜΠΑΝ” ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ, ΟΙ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, (και ο κ. Γ. Νταλάρας).

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Όσο υπάρχουν άνθρωποι, θα έχουν τις ίδιες φιλοδοξίες, θα φέρουν τα ίδια ελαττώματα, θα κάνουν τα ίδια λάθη. Και όσο υπάρχουν άνθρωποι, η μάχη της εξουσίας (και η διαμάχη των ιδεών) θα μαίνεται, φεύ, με την ωμή ισχύ να κυριαρχεί πάντοτε επί του πνεύματος. Και η δύναμη αυτή μπορεί να είναι πολιτική, οικονομική, στρατιωτική ή “καθεστωτική”, μία οργανωμένη σύμπραξη πολλών παραγόντων, που –την κάθε εποχή– επιβάλλουν την άποψή τους στις μάζες, πολλές φορές παραγράφοντας, παραφράζοντας, διαγράφοντας ή και παρά-βιάζοντας την ιστορία.
 Η οποία ιστορία, όμως, τείνει αεί επαναλαμβανομένη...

Ολόκληρο το άρθρο στο τεύχος Νο 81 που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα.



ΑΠΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
ΚΕΦ. 1: Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ


Ή, αντιστρέφοντας τις λέξεις του τίτλου, “τα οικονομικά είναι απλά”. Και πράγματι, αν μπορούσε κάποιος να “διϋλίσει” τις οικονομικές θεωρίες και πρακτικές, τα αμέτρητα βιβλία και τους επίσης αμέτρητους καθηγητές και επιστήμονες που έχουν εκφραστεί (και διαμορφώσει) το οικονομικό γίγνεσθαι και τα συστήματά του τα τελευταία διακόσια χρόνια, το απόσταγμα δεν θα ήταν κάποιο ακριβό και σπάνιο ποτό, αλλά φτηνό κρασάκι χύμα! Και ας με συγχωρήσουν οι –όσοι– επιστήμονες των οικονομικών αναγνώστες, όμως το πανάρχαιο δούναι και λαβείν καθόλου δεν έχει αλλάξει από την αυγή του πολιτισμού και μέχρι σήμερα. Άρα, το μόνο που χρειάζεται κανείς για να παρακολουθήσει, να κατανοήσει αλλά και “να προβλέψει” τις οικονομικές εξελίξεις, είναι κοινή λογική και σωστή ακολουθία σκέψεων...

Ολόκληρο το άρθρο σε 5 κεφάλαια και 6 σελίδες, στο τεύχος Νο 81 που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα.


ΕΝ ΠΛΩ
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΡΑΣΤΩ


Ποτέ δεν θα κουραστώ να περιμένω

το Ελληνικό καλοκαίρι.

Και ποτέ δεν θα βαρεθώ να το απολαμβάνω.

Όπως ακριβώς ο ποιητής ψάχνει να βρει, και να

δημιουργήσει, νέα νοήματα με τις ίδιες κουρασμένες,

πολυχρησιμοποιημένες λέξεις...

... έτσι κι εγώ πλάθω πρωτοϊδωμένες παραλίες

με τα υλικά των ανοίξεων και των καλοκαιριών μου,

και κάθε φορά είναι σαν την πρώτη φορά...


Η συνέχεια του άρθρου-editorial-"ποιήματος" στο τεύχος Νο 81, που κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου