Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΦΟΥΣΚΩΤΟ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ 4ΤΡΟΧΟΥΣ

Ο διευθυντής του περιοδικού «4Τροχοί», κ. Στράτης Χατζηπαναγιώτου, ανάρτησε στο site των «4Τροχών» αλλά και στο blog του περιοδικού «autoblogger» το πιο κάτω σχόλιο σχετικά με το τελευταίο τεύχος του «Φουσκωτό» και των κυρίων άρθρων του. Σας το μεταφέρουμε, και ευχαριστούμε για την αναγνώριση αυτή, που είναι ιδιαίτερα τιμητική για εμάς, ακριβώς λόγω της προέλευσης της.



Μάγκας!
  
κείμενο : Στράτης Χατζηπαναγιώτου
Τρίτη 27 Ιουλίου 2010 

 
 


Ο Δημήτρης Παπανδρέου. Για εμάς τους παλαιότερους το «Dobermann»! Τότε, τη δεκαετία του 1970, ανήσυχος πιτσιρικάς, από τους καλύτερους με δύο τροχούς, γρήγορα, άμεσα πρωταθλητής και με διεθνείς διακρίσεις, όντας και γενικότερα ψαγμένος και ως αθλητής και ως άνθρωπος σε όλα τα επίπεδα. Με μοναδική καριέρα εκδότη (ο χαρακτήρας κάνει τη διαφορά), αλλά και εξαιρετικός οικογενειάρχης!
Τον γνωρίσαμε πολύ νέο, πιτσιρικά, να σκαρφαλώνει στο «Λαγό» με το Honda 175 και να κερδίζει τα «250», στρίβοντας με το δικό του, πολύ special τρόπο, οπότε το κεφάλι του «έξυνε» άσφαλτο, και δεν υπερβάλλουμε. Προσαρμόστηκε αμέσως στα μεγαλύτερα κ.εκ. και σε ειδικές μοτοσικλέτες. Όταν οδήγησε καθαρόαιμο, είχες την εντύπωση ότι γεννήθηκε σε μονόσελο και τα κλίπονς ήταν το πρώτο του παιχνίδι. Συνήθως με το «καλημέρα», ειδικά το «250» της Yamaha, έσβηνε στα χέρια ακόμα και των καλύτερων. Ανέβηκε (σπάνια χαμογελούσε αυτός ο γεννημένος νικητής), γκάζωσε, κράτησε το συμπλέκτη όσο έπρεπε και χάθηκε «σπινάροντας». Δε θα την ξεχάσουμε τη σκηνή. Λατρέψαμε το Νίκο Γκουντούφα (το «Γιώργο Μοσχού των 2Τ»), απολαύσαμε το φίλο «Νάμνα» (με τον Τζίγγερ θα τον συγκρίναμε τον Τάσο) σε διάφορες φάσεις, σε χώμα (άπαιχτος) και σε άσφαλτο (πετούσε και σε Αναβάσεις με το CZ), κλέβαμε πατήματα από τον άρχοντα Αντώνη Χατζημιχάλη στις Αναβάσεις (ο «Σιρόκο» χωρίς αμφιβολία), αλλά με το Δημήτρη, κάτι μεταξύ «Ιαβέρη» και Βωβού, αλλά και τα μέγιστα αυθεντικός, ήταν αλλιώς.
Με τα μάτια αποκτούσες σχέση μαζί του και, αν σε εμπιστευόταν, ήσουν μαζί του πάνω σε δύο ή πλέον και σε τέσσερις τροχούς για πάντα. Είχε και έχει λόγο αυτός ο τύπος που έκανε την τρέλα του δουλειά και, όταν αηδίασε με τις ισορροπίες και τις χαζο-διαπλοκές, τα βρόντηξε, «εγκατέλειψε» τη ζωή του, το «Μotosport», και έγραψε «οδηγώντας» με το δικό του, μοναδικό τρόπο με την έκδοση του «Φουσκωτού», και όχι μόνο. Εκτός των άλλων, ακολουθώντας τις αρχές του και τη λογική του, εκδίδει γιατί έτσι, και πέρα από μπάτζετ και υπολογισμούς αρπαχτής, χωρίς μία σελίδα διαφήμιση, ένα εξαιρετικό περιοδικό όπως είναι το Auto Classic. «Εξαιρετικά αφιερωμένο» σε όσους πιστεύουν πως σήμερα τα πάντα έχουν αρχή την ξεπέτα εκφρασμένη από «ιντερνετο-συντάκτες» και τέλος τα διαφημιστικά κονδύλια αποτέλεσμα της δουλειάς καβαλημένων, ανιστόρητων ψευτογιάπηδων.
Η αναφορά στο Δ.Π., στο δικό μας, δικό σας Δημήτρη, δε γίνεται με την αφορμή της εμπλοκής του με τους 4Τροχούς ως εκδότη και οδηγού σε αγώνες με Ιστορικά, αφού διαθέτει και μερικά καλά παλιά «κομμάτια», ούτε βέβαια με την πληροφορία που δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι αληθεύει και έχει να κάνει με το ότι δεν τον άφησαν να μιλήσει στη Γ.Σ. του ΣΟΑΑ! Το σχόλιό μας έχει να κάνει με το ευρηματικό εξώφυλλο της τελευταίας έκδοσης του περιοδικού «Φουσκωτό», όπου με την ευκαιρία απεικονίζεται και η γενικότερη κατάσταση αυτής της χώρας. Ακόμα και αν δεν έχετε σχέση με αυτόν τον ειδικό τρόπο έκφρασης σε σχέση με τη μετακίνηση, όπως είναι το φουσκωτό, μη μείνετε στο εξώφυλλο, αλλά διαβάστε και το μακροσκελές, τα μέγιστα ενδιαφέρον editorial του εκδότη, που τοποθετείται με ρεαλισμό και ειλικρίνεια σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα σήμερα, αγγίζοντας και ευαίσθητες χορδές του παρελθόντος._ Στράτης-«Στρατισίνο»-Χατζηπαναγιώτου (sx@4troxoi.gr)


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΕΜΒΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ 10%)

«ΙΣΟΡΡΟΠΕΙ» Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ 10% (ΑΝΩ ΤΩΝ 7,5 ΜΕΤΡΩΝ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΠΛΟΩΝ
  
  Σιγά-σιγά τείνει να ισορροπήσει η, μεταξύ άγνοιας και απελπισίας, κατάσταση που δημιουργήθηκε το τελευταίο δίμηνο μεταξύ ΔΟΥ, Τελωνείων, Υπουργείων, Λιμεναρχείων από τη μιά, και εμπόρων (και των πελατών τους) από την άλλη. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

1)    Ολα τα πλαστικά, R.I.B., και «άλλα» σκάφη ΑΝΩ των 7,50 μέτρων, πρέπει να πληρώνουν φόρο πολυτελείας 10% στα Τελωνεία (που ΕΙΝΑΙ, πλέον, ενημερωμένα σχετικά), ανεξάρτητα από την προέλευσή τους.
Δηλαδή: Ευρωπαϊκά (Ε.Ε.), Ευρωπαϊκά εκτός Ε.Ε., τρίτων χωρών αλλά ΚΑΙ Ελληνικής κατασκευής σκάφη από 7,5 μ. και άνω (ντόπια που λένε!), όλα πληρώνουν 10% φόρο στα τελωνεία: α) Επί του τιμολογίου αγοράς τα εισαγόμενα, και β) Επί της λιανικής τιμής μείον 30% τα Ελληνικής κατασκευής (δηλαδή, ο κατασκευαστής οφείλει να έχει τιμοκατάλογο λιανικής, μόνο για τα σκάφη, άνευ εξοπλισμού και μηχανών).

2)    Το μήκος των 7,50 μέτρων μετριέται στα δύο ακραία σημεία του σκάφους άνευ των πρόσθετων τμημάτων (πασαρέλλες και δελφινιέρες). Δεν προσδιορίζεται, ωστόσο, αν στα R.I.B. αυτό αφορά τα άκρα των βοηθητικών-σταθεροποιητικών αεροθαλάμων, ή τα ακραία σημεία πλώρα-πρύμα της πολυεστερικής κατασκευής (που προσδιορίζει και το σκάφος ως R.I.B. ή «άλλο», διαφορετικά θα ήταν συμβατικό φουσκωτό).

3)    Όλα τα σκάφη, R.I.B. και πλαστικά ΕΩΣ 7,499 μέτρων, ΔΕΝ υποχρεούνται σε φόρο πολυτελείας 10%.

4)    Ο φόρος πολυτελείας 10% πληρώνεται στα Τελωνεία έως τις 25 του επόμενου μηνός από την έκδοση του τιμολογίου. Όμως, αφού απαιτείται από τα Λιμεναρχεία πληρωμή του φόρου για έκδοση άδειας πλόων, όλοι οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς θα πρέπει να περνούν από τα Τελωνεία αμέσως μετά την πώληση, διαφορετικά ο πελάτης τους δεν θα μπορεί να λεμβολογήσει το απόκτημά του.

5)    Τι γίνεται τώρα με τα σκάφη που λεμβολογήθηκαν μέχρι τον Ιούνιο, χωρίς να έχουν πληρώσει τον φόρο του 10%; (Γιατί τα Λιμεναρχεία δεν το ζητούσαν και γιατί κανείς δεν ήξερε ΠΟΥ να πάει να πληρώσει!). Σ’ αυτή την περίπτωση απαιτείται να προσκομισθούν στα Τελωνεία τα τιμολόγια για την βεβαίωση του φόρου), όμως τα τιμολόγια είναι κατατεθειμένα στα Λιμεναρχεία για την λεμβολόγηση! Πώς θα τα πάρει πίσω ο ιδιοκτήτης; (Για να γίνει αυτό πρέπει να ακυρωθεί η άδεια πλόων, και κατόπιν να επανεκδοθεί!).
  Αν δεν πληρωθεί ο φόρος, θα υπάρξει ποινή για τον πωλητή; (Αμ’ δεν θα υπάρξει;!).
  Τι γίνεται με τα σκάφη που είχαν εισαχθεί ΠΡΟ του Μαρτίου 2010 (δηλαδή, πριν τεθεί σε ισχύ ο φόρος πολυτελείας), αλλά λεμβολογούνται σήμερα;
  Υπάρχει –ή ετοιμάζεται- εγκύκλιος του Υπ. Οικονομικών προς τα Τελωνεία, που: α) Εξαιρεί της υποχρέωσης φόρου 10% τα αλεμβολόγητα σκάφη εισαγωγής ΕΩΣ τον Φεβρουάριο του 2010 (όπως συμβαίνει με τα αυτοκίνητα), και β) Κάνει δεκτά από τα Τελωνεία τα γνήσια αντίγραφα τιμολογίων, ώστε να πληρώσουν τον φόρο του 10% τα σκάφη που λεμβολογήθηκαν από Μάρτιο 2010 έως και Ιούνιο 2010, για να μην θεωρηθούν ως φοροφυγάδες οι έμποροι; Έχει κάνει σχετικό αίτημα ο ΣΕΚΑΠΛΑΣ-ΠΕΕΥ;
  Όταν έχουμε όλες τις απαντήσεις, θα επανέλθουμε. Προς το παρόν, τα τιμολόγιά σας και γραμμή στο Τελωνείο, ΠΡΙΝ το Λιμεναρχείο!

NEA YAMAHA V6 4.2 300 - NEO SCORPION 860 Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ (ΚΑΙ) ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ!

  


  Έχει συμβεί και στο παρελθόν. Και συμβαίνει ακόμα, εντός και εκτός: Εμφανίζεται κάποιος δυνατός, νέος, υπερκινητήρας και λόγω συγκεκριμένων εμπορικών σχέσεων της αντιπροσωπείας (ή του εργοστασίου), κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε σκάφος που δεν έχει τα ανάλογα προσόντα, όσον αφορά τις επιδόσεις του. Έτσι, τα πρώτα reports είναι μάλλον “απογοητευτικά”, δείχνοντας μέτριες επιδόσεις και “τσιμπημένη” κατανάλωση, οπότε, σου λέει ο άλλος, “ποιός ο λόγος για την τόση φασαρία περί τεχνολογίας και δύναμης;”. Δηλαδή, μιά νέα 300άρα όπως η Yamaha V6 4.2, που υποτίθεται ότι παρουσιάστηκε για να είναι καλύτερη από τον ανταγωνισμό, τι πρέπει να κάνει στην πρώτη της παρουσίαση; Να αποδείξει π.χ. ότι μπορεί να κινήσει αξιοπρεπώς ένα πλαστικό fishing των 2,5-3,0 τόννων με 32 κόμβους και 1,8 λίτρα το μίλι, ή να κάνει ένα RIB 8,5+ μέτρων “να πετάξει” πάνω από τους 50 κόμβους με κατανάλωση 1,07 lt/n.mile;; Και στις δύο περιπτώσεις ο κινητήρας θα είναι αξιοθαύμαστος, αλλά ποιά είναι καλύτερη για το λανσάρισμά του;
  Εν πάση περιπτώσει, στο επόμενο τεύχος του περιοδικού “ΦΟΥΣΚΩΤΟ” (δεν είναι κακό να επαναλάβουμε: “του μοναδικού περιοδικού για φουσκωτά σκάφη στην Ελλάδα, και του μοναδικού εντύπου θάλασσας γενικώς που δίνει ΜΑΧΗ για τον κλάδο θαλάσσιας αναψυχής) υπάρχει το (νέο!) Scorpion 8.60 με την Yamaha V6 4.2 300, που απέδειξε: α) ότι είναι (έγινε;) “άλλο” σκάφος, και β) ότι όταν “ταιριάζει” σκάφος και κινητήρας, το αποτέλεσμα είναι υπερ-θετικό και για τα δύο.
  Περισσότερα στις 12 Αυγούστου στο νέο τεύχος, και μαζί με την κυκλοφορία του θα αναρτηθούν στο fouskoto-mag.blogspot.com και video από τα τεστ που δημοσιεύει! Εντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος σε αγαστή συνεργασία!

ΤΟ «ΚΑΥΤΟ» ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ (ΚΑΙ «Η ΠΛΑΚΑ» ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ)

Οι περισσότεροι φίλοι της θάλασσας και κάτοχοι σκάφους, έχουν την ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ότι κάποια ανώτερη δύναμη εκεί ψηλά παίζει με το χόμπυ τους (διάβαζε, «με τον πόνο τους») και ρυθμίζει τον καιρό ανάλογα, ώστε όλες τις εργάσιμες μέρες του καλοκαιριού να επικρατεί άπνοια και υψηλές θερμοκρασίες, ενώ από Παρασκευή απόγευμα, και για όλο το Σαββατοκύριακο, χαλάει ο κόσμος στον βοριά, στο κύμα και στη βραδυνή ψύχρα!
  Ζώντας με αυτή την βεβαιότητα τις τελευταίες δεκαετίες, αντιμετωπίσαμε τα Σαββατοκύριακα του φετεινού Ιουλίου με έκπληξη στα όρια του σοκ, μιά και ο καιρός ήταν ΤΕΛΕΙΟΣ, και αλλοίμονο σε όσους δεν μπόρεσαν να βγουν στη θάλασσα: Έμειναν στο σπίτι και έγιναν, κυριολεκτικώς, ψητοί!
  Μετά από αυτή την εμπειρία (ναι, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων –γιατί βενζίνη είχε μείνει στο σκάφος από πέρυσι, δεν είναι αυτό!- μείναμε στο σπίτι), υποχρεωνόμαστε να ανακαλέσουμε τα όσα έχουμε κατά καιρούς «σούρει» στην Ανώτερη Δύναμη για τον καιρό. Φαίνεται ότι, τελικά, ο πολύς αέρας συμβαδίζει με την επιθυμία μας για θάλασσα: Όσο πιό έντονη είναι, τόσο πιό δυνατά φυσάει. Έτσι, επειδή το μυαλό μας είναι συνέχεια εκεί, παρακολουθούμε ευλαβικά τις αυξομειώσεις των μποφώρ και μας μένουν μόνο οι «κακές» εντυπώσεις (δηλαδή τα Σαββατοκύριακα που μας χάλασε τα σχέδια, «ούτε επίτηδες βρε παιδιά να το ‘κανε!»), ενώ τον χειμώνα που είμαστε όλο σπίτι και παϊδάκι (Καλύβια!) και με το σκάφος (καλώς ή κακώς) σκεπασμένο στο parking, ούτε που μας νοιάζει ούτε και που σχολιάζουμε τον καιρό.
  Εκτός...
  Εκτός αν πρόκειται όντως για την μεγαλύτερη «πλάκα»: Εκτός αν οι καλοκαιρίες και οι μπουνάτσες του φετεινού Ιουλίου, έχουν προγραμματισθεί επίτηδες από την «Ανώτερη Δύναμη», επειδή ξέρει ότι... δεν μπορούμε να πάμε μακριά λόγω καυσίμων (και των άλλων ευτελών ανέσεων που φέρνει το χρήμα, και απομακρύνει η έλλειψή του!). Αν είναι έτσι, μπράβο, έχουμε τουλάχιστον «ανώτερο ον» με χιούμορ! Θα παρακολουθήσουμε την πορεία του καιρού και τον Αύγουστο, και αν συνεχίσουν οι μπουνάτσες, τότε θα γελάσουμε κι εμείς μαζί του.
  Πικρά!

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ 10% ΤΩΝ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ R.I.B.


  Μετά από πέντε σχεδόν μήνες (από την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στις αρχές Μαρτίου) και αφού το νέο Δ.Σ. του ΣΕΚΑΠΛΑΣ-ΠΕΕΥ προσπάθησε πολύ, δόθηκε μερική (τουλάχιστον) λύση στον ορισμό του φουσκωτού σκάφους, και στην διαφορά μεταξύ συμβατικού φουσκωτού και R.I.B. Ως γνωστόν, λόγω αυθαίρετης ερμηνείας, τα RIB (συνδυασμός πλαστικής γάστρας και βοηθητικών αεροθαλάμων) θεωρούντο ως «φουσκωτά», και εφ’ όσον είχαν βάρος άνω των 100 κιλών (!) πλήρωναν φόρο πολυτελείας 10% ακόμα κι αν το μήκος τους ήταν μικρό (3.00 έως 7,5 μέτρα!). Ευτυχώς που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (που ελέγχει την Λιμενική Αστυνομία και τις Λιμενικές Αρχές) ανέλαβε δράση, καλύπτοντας τις ασάφειες των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών (και των Τελωνείων), οι οποίες δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην έκδοση αδειών πλόων ιδιαίτερα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
-          Με την διαταγή  2129/91/2010/12-07-2010 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Υπ. Προστασίας του Πολίτη προς τα Λιμεναρχεία, δόθηκαν οι ακόλουθες οδηγίες:

«  α) Φόρος πολυτελείας επιβάλλεται στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής/ερασιτεχνικά σκάφη, ανεξαρτήτως υλικού κατασκευής, ολικού μήκους που υπερβαίνει τα 7,5 μέτρα. Επιβάλλεται επίσης και στα φουσκωτά σκάφη, ανεξαρτήτως μήκους, που έχουν βάρος που υπερβαίνει τα εκατό (100) χιλιόγραμμα. Ως φουσκωτά σκάφη (συμβατικά φουσκωτά), για την εφαρμογή της διάταξης περί φόρου πολυτελείας, νοούνται τα σκάφη τα οποία είναι εφοδιασμένα με έναν ή περισσότερους αεροθαλάμους, με ενσωματωμένη βαλβίδα πλήρωσης, με την προϋπόθεση ότι η μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης του αεροθαλάμου συνεπάγεται την μεταβολή του σχήματος και του όγκου αυτών, που τα καθιστά ακατάλληλα για την ναυσιπλοΐα. Για την εγγραφή στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών (Β.Ε.Μ.Σ.), των σκαφών αυτών, θα πρέπει ο αιτών να προσκομίζει, μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών, και βεβαίωση για την καταβολή του αναλογούντος φόρου πολυτελείας από την αρμόδια τελωνειακή αρχή.
     β) Φόρος πολυτελείας δεν επιβάλλεται στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής/ερασιτεχνικά σκάφη ολικού μήκους που δεν υπερβαίνει τα 7,5 μέτρα.
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και:
- Τα «μικτά» σκάφη τύπου RIB (Rigid Inflatable Boat-Φουσκωτά με γάστρα), ολικού μήκους που δεν υπερβαίνει τα 7,5 μέτρα, τα οποία είναι κατασκευασμένα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από πολυεστερικό υλικό (γάστρα και κατάστρωμα) και έχουν δυνατότητα πλεύσης χωρίς την προσθήκη των αεροθαλάμων οι οποίοι προσδίδουν στο σκάφος περαιτέρω ευστάθεια και προστασία.
- Τα συμβατικά φουσκωτά, κατά την έννοια που δίδεται παραπάνω ανεξαρτήτως μήκους, με βάρος που δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) χιλιόγραμμα.
  Για την εγγραφή στα Β.Ε.Μ.Σ. των φουσκωτών σκαφών με γάστρα (RIB) θα πρέπει να αναγράφεται στη Δήλωση Συμμόρφωσης (Declaration of Conformity) η υποβολή της οποίας προβλέπεται από την παράγραφο 1στ του άρθρου 5 του αριθ. 23 Γ.Κ.Λ. ή και στη βεβαίωση κατασκευαστή ή αντιπροσώπου κατασκευαστή ή διπλωματούχου ναυπηγού ή  πτυχιούχου ναυπηγού ή επαγγελματία κατασκευαστή αναλόγου είδους σκαφών ή Αναγνωρισμένου Οργανισμού η υποβολή της οποίας προβλέπεται, ανάλογα με την περίπτωση, από το άρθρο 16 του αριθ. 23 Γ.Κ.Λ., ένας από τους ακόλουθους κωδικούς Συνδυασμένης Ονοματολογίας (ΣΟ) του Καν. (ΕΟΚ) 2658/1987:
- ο κωδικός ΣΟ 8903 99 91, εφόσον το σκάφος φέρει εγκατεστημένο ή προορίζεται να φέρει εξωλέμβιο προωστικό κινητήρα ή
- ο κωδικός ΣΟ 8903 92 91, εφόσον το σκάφος δεν φέρει εγκατεστημένο ή προορίζεται να φέρει άλλον, εκτός από εξωλέμβιο, προωστικό κινητήρα.
  Για την εγγραφή στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών (Β.Ε.Μ.Σ.)  των συμβατικών φουσκωτών κατά την έννοια που δίδεται παραπάνω, ανεξαρτήτως μήκους, με βάρος που δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) χιλιόγραμμα θα αναγράφεται  ο κωδικός ΣΟ 8903 10 10

  Προσέξτε, όμως, μιά ασάφεια: Ενώ το φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και η εγκύκλιος του Υπ. Οικονομικών ορίζουν ότι «για τα προϊόντα Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τα εγχωρίως παραγόμενα (δηλαδή τα Ελληνικά σκάφη) ο φόρος πολυτελείας θα αποδίδεται στην ΔΟΥ του επιτηδευματία, είτε επί του τιμολογίου για τα εισαγόμενα είτε επί της λιανικής τιμής μειωμένης κατά 30% για τα Ελληνικής κατασκευής», η οδηγία του Υπ. Προστασίας του Πολίτη προς τα Λιμεναρχεία αναφέρει ότι «απαιτείται βεβαίωση για καταβολή φόρου πολυτελείας στην αρμόδια τελωνειακή αρχή». Είναι ενημερωμένα τα τελωνεία; Για ποιό λόγο τα Ελληνικής κατασκευής σκάφη θα πληρώνουν φόρο στα τελωνεία, και με ποιό μηχανισμό;
  Αυτά για σήμερα, και ελπίζουμε να έχει ληφθεί μέριμνα για όλα τα παραπάνω, ώστε να μην τραβήξει και τον Αύγουστο αυτή η ασυνεννοησία των αρμοδίων, που και τις επιχειρήσεις ταλαιπωρεί και έσοδα από το Κράτος στερεί.
  Καλό Σαββατοκύριακο, με 40ο C και 4/5-6 Β,ενώ από Τρίτη ετοιμάστε ομπρέλλες!

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΦΟΥΣΚΩΤΟ Νο 77 “ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ!”



Επί τέλους, διασκεδάσαμε! Πως; Μα, παρατηρώντας τις εκφράσεις όλων όσοι αντίκρυζαν το εξώφυλλο του τεύχους Ιουλίου για πρώτη φορά! Και στη συνέχεια, ολοκληρώναμε τη διασκέδαση διαπιστώνοντας τον βαθμό αντίληψης και συνειδητοποίησης του καθενός! Δηλαδή, πόσο γρήγορα “έπιαναν” το νόημα, τι έλεγαν μετά, ποιές ήταν οι παρατηρήσεις τους, κτλ.! Για παράδειγμα, νεαρός πωλητής αντιπροσωπείας εξωλεμβίων (που δεν είχε, και βεβαίως ούτε έχει, σπουδαίες πωλήσεις), είπε το εξής στον άνθρωπό μας: – “Μήπως το εξώφυλλο δεν θα αρέσει στους πελάτες μας”; Απαντάει ο δικός μας: – “Γιατί, έχετε πελάτες;” – “Όχι!”, ήταν η απάντηση του πωλητή, πιστοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο ότι τελικά δεν έχει και τόση σημασία τι σου αρέσει και τι όχι εφ’ όσον είσαι… νεκρός!

Αυτά για την αγορά. Όσον αφορά τους αναγνώστες μας, έχουμε την τύχη να απευθυνόμεθα (και να μας στηρίζει) ένα κοινό που έχει αφήσει πίσω του και τα καλαμπούρια της προσχολικής ηλικίας, αλλά και το γυμνασιακό χιούμορ. Έτσι, σαν συνειδητοποιημένα άτομα, αντιλαμβάνονται ότι όπως πριν καθήσεις στο τραπέζι πρέπει να έχεις φροντίσει να υπάρχει κάτι φαγώσιμο, έτσι και πριν αγοράσεις σκάφος πρέπει να ξέρεις ότι μπορείς να το αποπληρώσεις, και πριν ξεκινήσεις για βόλτα με το σκάφος που ήδη έχεις, πρέπει να σου αρκούν τα χρήματα για βενζίνη.
   
Είναι πολύ εύκολο και το να κριτικάρεις, και το να αποδώσεις κίνητρα ή να κολλήσεις ταμπέλλες στον οποιονδήποτε, ειδικά αν δεν υπάρχει περίπτωση να μάθει τις απόψεις σου και να σου απαντήσει! Επί του εξωφύλλου μας όμως, θέλω να καλέσω αυτόν που τρέχει αδιάφορος για τα κοινά προς την παραλία, να σκεφτεί ότι το σκάφος που έχει είναι προϊόν σκέψης και δουλειάς ενός κλάδου, ο οποίος τώρα κινδυνεύει με αφανισμό. Και όταν χάνονται οι πολλοί, ενεδρεύει ο κίνδυνος των ολιγοπωλίων, όπως ακριβώς έγινε στην καθημερινή ζωή μας –χωρίς να το αντιληφθούμε– με τις αλυσσίδες τροφίμων, δικές και ξένες, που διαθέτουν τα προϊόντα τους ακριβότερα στην Ελλάδα απ’ ότι στο εξωτερικό.
  
 Όταν ένας ολόκληρος κλάδος έχει πεταχτεί στο περιθώριο, ποιά μπορεί να είναι η φωνή διαμαρτυρίας του; Μήπως οι εκδρομές και τα ταξίδια; Μήπως τα σκάφη των εξακοσίων ίππων και 70 κόμβων; Μήπως οι επιστολές του ΣΕΚΑΠΛΑΣ-ΠΕΕΥ προς τα κυβερνητικά στελέχη (που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία, όπως τα ίδια λένε); Είναι δυνατόν μια κοινωνική ομάδα (οι αγοραστές, ιδιοκτήτες και χρήστες φουσκωτών) να αδιαφορεί για τα δεινά μιάς άλλης, και συγκεκριμένα αυτής που της προμήθευσε και της “συντηρεί” το αντικείμενο χαράς, το σκάφος; Φυσικά όχι.
  
 Όμως, τι μπορεί να κάνει κάποιος, όταν και ο ίδιος επηρεάζεται από την αρνητική συγκυρία; Εδώ έρχεται το ΦΟΥΣΚΩΤΟ με το εξώφυλλό του να προσπαθήσει να στρέψει τα βλέμματα όλων, δηλαδή και του κοινού και της πολιτείας, στο πρόβλημα του κλάδου θαλάσσιας αναψυχής, που είναι αναλογικά μεγαλύτερο από κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου, με τις πωλήσεις σκαφών αναψυχής να σημειώνουν πτώση μεγαλύτερη του 70% (και, λόγω μικρής αγοράς, να φτάνουν το -100% σε πολλές περιπτώσεις).
  
 Έτσι, “συγχωρήστε μας” την φωτογραφική διαμαρτυρία, και είμαστε πρόθυμοι να ακολουθήσουμε όποια άλλη συμβουλή μας στείλετε στο e-mail: papandre@otenet.gr. Το μόνο που μένει στη θέση του, είναι το καλοκαίρι, η θάλασσα, και οι διακοπές. Ελπίζουμε μόνο, άμα τη επιστροφή από Σεπτέμβριο, να βρίσκονται όλοι και όλα στις θέσεις τους!

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ Νο 77






ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Νο 77
  Το νέο τεύχος του περιοδικού “ΦΟΥΣΚΩΤΟ” ήδη κυκλοφορεί, με μιά σειρά “επίκαιρων” άρθρων για την πορεία του κλάδου σκαφών αναψυχής, για την αγορά φουσκωτού (και τις νέες τάσεις, που πλέον προσανατολίζονται στην οικονομία αγοράς και κατανάλωσης), αλλά και για τις επερχόμενες διακοπές, με συμβουλές (και παρακλήσεις!) προς όλους για αλληλοσεβασμό! Επίσης, υπάρχουν σημαντικές δοκιμές γρήγορων και οικονομικών φουσκωτών με εξελιγμένες γάστρες, όπως και όλα τα τελευταία γεγονότα του χώρου (Πανελλήνια Συγκέντρωση, νέα αγοράς κτλ.).
  Στη συνέχεια, δημοσιεύονται οι αρχικές παράγραφοι από τα editorials του νέου τεύχους, με την –ενδιαφέρουσα και “καυτή”– συνέχειά τους να σας περιμένει στα περίπτερα!
  Σ’ αυτό το σημείο, θέλουμε να τονίσουμε ότι όλος ο κλάδος των φουσκωτών (και των σκαφών αναψυχής) δίνει μάχη επιβίωσης, και το περιοδικό “ΦΟΥΣΚΩΤΟ”, το οποίο ΕΣΕΙΣ έχετε αναδείξει ως το κορυφαίο και μακροβιότερο στον χώρο, δίνει επίσης τη δική του μάχη υπέρ του κλάδου, με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις που διαθέτει: Τον γραπτό λόγο, την κοινή λογική, την απόλυτη ανεξαρτησία και τα εξακριβωμένα στοιχεία. Σίγουρα πολλοί κλάδοι βρίσκονται σε βαθειά ύφεση (π.χ. οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν μειωθεί κατά 54% και ο τζίρος τους ακόμα περισσότερο), τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με το απόλυτο ΜΗΔΕΝ, δηλαδή την μείωση πωλήσεων που αγγίζει το 100%, την οποία αυτή την εποχή καταγράφει ο κλάδος σκαφών αναψυχής! Συγχωρήστε μας λοιπόν τις προσπάθειες ανάδειξης του προβλήματος όπως και το εξώφυλλο του τεύχους (που δεν είναι και τόσο... καλοκαιρινό!), αλλά αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να μας προσέξουν και να ακούσουν τη φωνή μας, τη φωνή ενός κλάδου που θα μπορούσε να δώσει τόσα πολλά, αλλά τώρα διαλύεται και σβήνει. Πρώτα λοιπόν εξασφαλίζουμε την ύπαρξή μας, και μετά τρέχουμε χαρούμενοι για διακοπές, έτσι δεν είναι;
  Σε όλους τους φίλους της θάλασσας, καλό καλοκαίρι. Και σε όλους τους αναγνώστες μας, καλή ανάγνωση!


......................................................................................


ΕΝ ΠΛΩ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ 2010:
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ


  Τα editorials ενός περιοδικού που είναι προσανατολισμένο σ’ ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, εκτός του ότι δίνουν το στίγμα του, μπορεί ανάλογα με το θέμα τους, να θεωρούνται και “βαρυσήμαντα”. Έτσι ακούω να αποκαλούν διάφορα άρθρα σε όλους τους χώρους (πολιτικής, χόμπυ, life style, κτλ.), μόνο που διαφωνώ κάθετα, γιατί ό,τι και να τυπώσεις επάνω του, το χαρτί θα έχει πάντα το ίδιο βάρος, και ακόμα χειρότερα, το ειδικό βάρος των γραφομένων γίνεται σκόνη στον άνεμο μέχρι τον επόμενο μήνα κιόλας. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι εμείς οι άνθρωποι, σαν άτομα, σαν οικογένειες, σαν κοινωνικές ομάδες, σαν λαοί, ξεχνάμε και ξεπερνάμε τα πάντα τόσο γρήγορα, ώστε συχνά όταν μας ρωτούν για ένα σημαντικό γεγονός που άλλαξε τη ζωή μας, δεν μπορούμε άμεσα να θυμηθούμε αν ήταν πέρυσι ή πρόπερσι. Και όταν μας διορθώνουν την λάθος απάντηση, λέμε με έκπληξη: – “Τι λες βρε παιδί, πέρασαν κιόλας δύο χρόνια; Σαν χτες μου φάνηκε!”.
  Πάμε τώρα στις λίγες ευλογημένες μέρες που έρχονται, που είναι μπροστά μας και που τις σχεδιάζουμε (κυριολεκτικά!) από πέρυσι. Τις μέρες των διακοπών. Δεν έχει τόση σημασία το μέσο. “Σκάφος, σκάφος”, θα φωνάξετε, και δικαιολογημένα, μιά και διαβάζετε περιοδικό για φουσκωτά. Επιτρέψτε μου όμως να (σας) θυμίσω, ότι δεν εγεννήθημεν όλοι πάνω σε κουβέρτες και μέσα σε καμπίνες σκαφών. Μιά χαρά περνάγαμε (ή έτσι νομίζαμε, μην γνωρίζοντας τα καλύτερα) με τις παρέες και τα camping και τις θάλασσές μας….
(Περισσότερα στο τεύχος Νο 77 που κυκλοφορεί)
............................................................................................

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ


  Όταν οι Κυβερνήσεις ενεργούν με τρόπο ακατανόητο στο λαό, τότε αναπτύσσονται διάφορες “θεωρίες συνωμοσίας”. Αυτές δεν έχουν απολύτως καμμία πολιτική προέλευση, ούτε επιθυμούν κομματική αντιπαράθεση, αλλά επιχειρούν να ερμηνεύσουν διάφορες κυβερνητικές ενέργειες, κατευθύνσεις και νομοθετήματα, που φαίνονται τόσο λανθασμένα, άκαιρα, ασύνδετα και –μερικές φορές– “καταστροφικά”, ώστε λογική εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί άλλη από το αόριστο εκείνο “κάποιος άλλος είναι ο σκοπός τους”. Και όταν ο λαός, σε όλες του τις τάξεις και τις διαστρωματώσεις, αρχίζει να το σκέφτεται αυτό (και σιγά-σιγά να το πιστεύει), ιδού, έχουμε “θεωρίες συνωμοσίας”.

  Είναι δυνατόν, άραγε, ένα “σχέδιο διάσωσης της οικονομίας μιάς χώρας”, να φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα; Βεβαίως και είναι, αν πρόκειται περί “λάθους σχεδίου”, ή περί “θεωρητικά εφικτού αλλά πρακτικά ανεφάρμοστου”, όπως πολλοί πλέον πιστεύουν ότι συμβαίνει στην περίπτωσή μας. Εξ’ άλλου είναι σαφές (ΑΠΟΛΥΤΩΣ σαφές) ότι δεν μπορούμε πλέον να ομιλούμε ούτε για κόμματα ούτε για πολιτικές, αλλά για μία ομάδα ανθρώπων, την Κυβέρνηση (με την αγγλική έννοια administration που σημαίνει “διοίκηση” και είναι πιό ακριβής), η οποία εθελοντικώς έχει αποσπαστεί από το κόμμα της και εκτελεί εντολές τρίτων (“των δανειστών μας”, όπως ανατριχιαστικά επαναλαμβάνει είς υπουργός)…
(Περισσότερα στο τεύχος Νο 77 που κυκλοφορεί)
................................................................................................

ΚΛΑΔΟΣ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ


  Το Ελληνικό Κράτος και οι υπηρεσίες του, σε ένα απίθανο ρεσιτάλ ασυνεννοησίας, οδηγούν τον κλάδο στην καταστροφή και δεκάδες επιχειρήσεις στην απελπισία.

  Όπου “εμποράκος” δεν σημαίνει “μικρός έμπορος”, αλλά κακομοίρης επιχειρηματίας με αντικείμενο την θαλάσσια αναψυχή. Και πάλι, ο χαρακτηρισμός “κακομοίρης” δεν χρησιμοποιείται με την έννοια της μιζέριας αλλά κυριολεκτικώς, δηλαδή αφορά ανθρώπους καθ’ όλα σωστούς και αξιοπρεπείς, τους οποίους συνάντησε κακή μοίρα!
  Ήταν, η “κακή μοίρα” η προηγούμενη “πενταετής” κυβέρνηση; Ήταν “κακές μοίρες” όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις από το 1974 –και ιδίως από το 1980– κι εδώ, που έβαλαν και όλα τα χρέη/δανεικά/φέσια των οποίων οι τόκοι μας πνίγουν σήμερα; Ή μήπως ως “κακή μοίρα” αναδεικνύεται η σημερινή Κυβέρνηση, όχι λόγω προθέσεων αλλά λόγω επιλογών, επιλογών που για κάποιους επαγγελματικούς κλάδους αποδεικνύονται καταστροφικές, και για κάποιες κατηγορίες πολιτών από ντροπιαστικές μέχρι εξοντωτικές! Και γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι όταν εσύ το Κράτος καταστρέφεις μια επιχείρηση, πολύ λίγο ενδιαφέρει τον επιχειρηματία αν “θα πτωχεύσει η χώρα” ή όχι, με μερική ή ολική “αναδιάρθρωση του χρέους”…
(Περισσότερα στο τεύχος Νο 77 που κυκλοφορεί)



Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΔΡΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ!

Ιδού για τα "εγκαίνια" του Blog, ένα βιντεάκι για το κέφι, τη δροσιά και την αδρεναλίνη που μόνο τα φουσκωτά μπορούν να προσφέρουν: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ Νο 77


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
*ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ Νο 133 (ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ) ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

10. ΕΝ ΠΛΩ
Δημήτρης Παπανδρέου
12. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
“Θεωρίες Συνωμοσίας”
(ή, “25ος Μεσημβρινός Α”)

18. ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΦΟΥΣΚΩΤΟ
Φυσικά και “δεν εγκαταλείπουμε”! Μικρό, στεπάτο, μονομήχανο ή diesel, θα την βρούμε την άκρη για να μην καίμε το μισό Τέξας μέχρι την Αίγινα και πίσω!

24. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ
Ασάφειες, ατέλειες και βλακείες στον φόρο πολυτελείας 10%, βραχυκυκλώνουν Λιμεναρχεία, Τελωνεία, Υπουργεία και ΔΟΥ, ενώ τα καινούρια σκάφη δεν μπορούν να βγάλουν άδεια πλόων γιατί κανείς δεν ξέρει που πρέπει να πληρώσουν το χαράτσι!
* (Αν αυτό είναι κράτος, εγώ είμαι forward στο ΝΒΑ! Δ.Π.).

30. ΝΕΑ ΑΓΟΡΑΣ
Και νέα υπάρχουν, και νέα σκάφη παρουσιάζονται, και αγορά (θα) υπάρξει. (Τα πρώτα πέντε χρόνια θα’ ναι δύσκολα!).

44. 5η (6η) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΧΙΟ
Εν μέσω οικονομικής κρίσης, ένα “φουσκωτό υπερθέαμα” από τους ανθρώπους του Ο.Φ.Σ.Χ. (Όμιλος Χίου), που ξεπέρασαν τον εαυτό τους. (Να λοιπόν που υπάρχουν και κάποιοι χωρίς προβλήματα. Κι όχι κανα-δυό: Χίλιοι διακόσιοι ήταν, τουλάχιστον, οι πλωτοί επισκέπτες, με 230 σκάφη!).

52. ΔΟΚΙΜΗ ΝΕΩΝ ΥΑΜΑΗΑ V6 225/250/300
“Δοκιμάζουμε” στην Γαλλία, με καιρό, με κόσμο, με ξένους χειριστές και με διάφορα σκάφη, τις νέες υπερ-Yamaha V6 των 4.200 c.c. και 260 κιλών. Τι καταλάβαμε; Δύναμη παντού, και αναμονή για το Ελληνικό τεστ σε επόμενο τεύχος.

70. TEST X-TRIM 28 RACER
Ένα από τα πιό οικονομικά εννιάμετρα σκάφη, “φοράει” 550 ίππους και φτάνει πάνω από τους 65 κόμβους.

82. TEST RIBEYE 1050 SC
“Ένα σκάφος για όλες τις εποχές”, και για όλους τους κινητήρες.

92. TEST HYDROSPORT 606 VFi
  Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τον ιδανικό συνδυασμό επιδόσεων και πλεύσης με κατανάλωση... tender, δεν χρειάζεται να ψάξει αλλού.

102. TEST SOLEMAR B 23.1 OFFSHORE
Ένα από τα κορυφαία νέα μοντέλα της Genova 2009, αποδεικνύει γιατί η Solemar παραμένει μεγάλη (με κεφαλαίο Μ).

110. OLYMPIC 840 E2 DIAMOND
Η γρήγορη, αγωνιστικής σχεδίασης, γάστρα του Olympic, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την πανίσχυρη Mercury Verado 350 SCi, δημιουργώντας ένα πακέτο που συνδυάζει ταχύτητα και οικονομία.

120. ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΦΟΥΣΚΩΤΟ
ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ (ΚΑΙ ΠΙΣΩ!).
Για όσους θέλουν να διαβάζουν κείμενα με φιλική, ζεστή και μεστή αφήγηση, αλλά και αληθινές και ειλικρινείς εντυπώσεις για τα σκάφη, τις πλεύσεις και τους καιρούς, ο Ιωσήφ Τζαρδής είναι “the man”!

132. ΦΩΤΟΑΓΓΕΛΙΕΣ ΙΔΙΩΤΩΝ
ΔΩΡΕΑΝ 3 δημοσιεύσεις, με αποστολή φωτό στο e-mail: papandre@otenet.gr.

136. ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
(Παρακαλούμε τις νέες εταιρείες να επικοινωνούν και να ενημερώνουν το περιοδικό, διαφορετικά πώς να τις συμπεριλάβουμε στις διευθύνσεις;;;).

142. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΨΕΜΜΑΤΑ...
Αν ζούσαμε σε χώρα με περισσότερο χιούμορ και λιγότερη σοβαροφάνεια, θα γράφαμε πολλά περισσότερα...

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΧΙΟΣ 2-3-4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010



















 5η (6η) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
2-3-4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ο.Φ.Σ.Χ.
Κείμενο: The RIBCollars
Φωτ.: Αρχείου, Ο.Φ.Σ.Χ.

Η ΜΑΚΡΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΙΟ

  Η μακριά πορεία των φουσκωτών προς τη Χίο, ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού του 2009, στην διάρκεια της 4ης Πανελλήνιας Συγκέντρωσης στη Νάξο. Εκεί, ως είθισται, οι αντιπροσωπείες των Ομίλων παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την ανάληψη της επόμενης διοργάνωσης. Και, σαν έτοιμος από καιρό, ο Ο.Φ.Σ.Χ. (Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Χίου) εμφάνισε ένα υπερπλήρες, άριστα μελετημένο και θαυμάσια δομημένο πρόγραμμα, το οποίο δεν άφηνε σε κανέναν αμφιβολία για το που θα έπρεπε και θα άξιζε να γίνει η Πανελλήνια του 2010. Κι αυτό όχι σαν ανταμοιβή για την προσπάθεια των συντελεστών του Ομίλου Φουσκωτών Χίου, που από την παρουσίαση ακόμα φαίνονταν να έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους, αλλά γιατί όντως η Συγκέντρωση προβλεπόταν μοναδική και αξεπέραστη. Βλέπετε, γνωρίζοντας τη δυσκολία της απόστασης, οι άνθρωποι του Ομίλου της Χίου φρόντισαν να “αποζημιώσουν” τους καλεσμένους τους Κυβερνήτες και τα πληρώματά τους με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, αλλά και με μιά πρωτοφανή οργάνωση, για την οποία προφανώς χρειάστηκε να δουλέψουν πολλοί άνθρωποι για πολύ χρόνο. Έτσι, κατά την άποψή μας, εκτός του ταξιδιωτικού/ψυχαγωγικού μέρους (που αφορά το κάθε σκάφος-πλήρωμα ξεχωριστά) και της όλης “τελετουργίας” (που λίγο-πολύ ήταν ίδια με την περυσινή, και η επόμενη θα είναι επίσης ίδια), θα πρέπει να εστιάσουμε ακριβώς σ’ αυτή την διοοργάνωση και στις λεπτομέρειές της, που σίγουρα κόστισαν αρκετά χρήματα, αλλά μέσα σ’ αυτή την απίστευτη οικονομική κατηφόρα, περιπτώσεις σαν αυτή της Χίου μας κάνουν τουλάχιστον λίγο πιο αισιόδοξους, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχουν μέρη στη χώρα μας όπου δεν έχει γίνει αντιληπτή η κρίση! Όσο για τον αριθμό των σκαφών που συμμετείχαν, τα οποία σύμφωνα με μετρήσεις συνεργατών μας ήταν περίπου 220 με 230 αλλά σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις 250, σίγουρα ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ αν συνυπολογίσει κανείς τις πιό κάτω αποστάσεις (που μαζί με χάρτες είχε αναρτήσει ο Ο.Φ.Σ.Χ. στην ιστοσελίδα του):
Αλεξανδρούπολη-Χίος: 151 ν. μίλια
Χαλκίδα-Χίος: 148 ν.μ.
Ηράκλειο-Χίος: 190 ν.μ.
Χανιά-Χίος: 199 ν.μ.
Πειραιάς-Χίος: 148 ν.μ.
Λαύριο-Χίος: 111 ν.μ.
Θεσσαλονίκη-Χίος: 273 ν.μ.
(Σκύρος-Χίος: 102 ν.μ.)
Βόλος-Χίος: 185 ν.μ.
Ρόδος-Χίος: 180 ν.μ.
Λέρος-Χίος: 84 ν.μ.
Κως-Χίος: 107 ν.μ.
  Ένας λόγος λοιπόν για τον οποίο “δεν έσπασε το ρεκόρ συμμετοχών” ήταν η απόσταση, που δεν είναι όλοι πρόθυμοι και διατεθειμένοι να διανύσουν, αν και οι συμμετέχοντες Όμιλοι είχαν κάνει αξιέπαινες προσπάθειες για την ενημέρωση και την ασφάλεια των πληρωμάτων στις ομαδικές πλεύσεις τους. Εδώ, ως αναμενόταν, δουλειά επιπέδου... επιστημονικών σεμιναρίων έκανε το Δ.Σ. του Μ.Ο.Φ.Σ., του οποίου τα μέλη λίγο ακόμα και θα έπρεπε να περάσουν... αυστηρές εξετάσεις προκειμένου να κριθεί η ικανότητά τους να (συν)ταξιδεύσουν οργανωμένα! Πέραν του χιούμορ όμως, είναι πιθανόν (απλά “πιθανόν”), να υπάρχουν και κάποιοι ιδιοκτήτες σκαφών που ασφυκτιούν με την τόση οργάνωση και ομαδοποίηση, και προσπαθούν να “ταξιδεύουν” λίγο πιό απομονωμένοι και πιό ανεξάρτητα (αυτό που λένε “από μακριά και αγαπημένοι”). Πάντως, για τόσο μεγάλα ταξίδια, οι ομαδικές πλεύσεις πρώτον προσφέρουν την μέγιστη ασφάλεια, και δεύτερον απαιτούν πειθαρχία και υπακοή. Όποιος δεν συμφωνεί, πηγαίνει μόνος του (ή δεν πηγαίνει καθόλου).

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΣΚΩΤΟ Νο 77 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ